Ochrona zwierząt – kurczęta brojlery
Nowelizacja ustawy i nowe rozporządzenia wykonawcze
- USTAWA
z dnia 24 kwietnia 2009 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt (Dz. U. Nr 79, poz. 668 )
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 17 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu ustalania poziomu obsady kurcząt brojlerów w kurniku, w którym są one utrzymywane ( Dz. U. Nr 223, poz. 1784 )
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 24 listopada 2009 r. w sprawie warunków kadrowych, organizacyjnych i technicznych, jakie powinien spełniać podmiot upoważniony do prowadzenia szkolenia w zakresie przepisów dotyczących ochrony kurcząt brojlerów, oraz wzoru zaświadczenia o ukończeniu szkolenia( Dz. U. Nr 210, poz. 1620 )
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej ( Dz. U. Nr 56, poz.344 )
Powyższe przepisy weszły w życie z dniem 30 czerwca 2010 r.
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 7 września 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej ( Dz. U. Nr 171, poz. 1157 )
Ustawa i rozporządzenia wdrażają zapisy:
DYREKTYWY RADY 2007/43/WE
z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie ustanowienia minimalnych zasad dotyczących ochrony kurcząt utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa
Ogólne wymagania dotyczące wszystkich hodowców bez względu na wielkość obsady kurcząt w kurniku
Opiekę nad kurczętami sprawuje POSIADACZ KURNIKA samodzielnie lub
OPIEKUNOWIE, czyli osoby które:
- odbyły szkolenie w zakresie przepisów dotyczących ochrony kurcząt brojlerów lub
- sprawowały opiekę nad kurczętami brojlerami nieprzerwanie od dnia 30 czerwca 2009 r. do dnia 30 czerwca 2010 r., lub
- odbyły szkolenie w zakresie warunków utrzymywania zwierząt gospodarskich, przeprowadzone w okresie od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 30 czerwca 2010 r., wraz z zaświadczeniem potwierdzającym ukończenie szkolenia, lub
- są absolwentami zawodowych szkół prowadzących kształcenie w zawodach związanych z chowem lub hodowlą zwierząt, lub
- są absolwentami kierunków szkół wyższych: weterynarii, zootechniki lub rolnictwa
Dokumentacja prowadzona jest dla każdego kurnika przez posiadacza kurnika lub opiekuna i powinna zawierać następujące informacje:
- liczba wprowadzonych kurcząt brojlerów,
- powierzchnia użytkowa,
- liczba padłych kurcząt brojlerów stwierdzonej podczas każdej kontroli i przyczynach ich śmierci,
- liczba kurcząt brojlerów uśmierconych i przyczynach ich uśmiercenia,
- liczba kurcząt brojlerów pozostałych w stadzie po sprzedaży lub po uśmierceniu,
- nazwa mieszańca kurcząt brojlerów, jeżeli jest znana,
- dokumentacja przechowywana przez 3 lata od dnia umieszczenia kurcząt brojlerów w kurniku
- udostępniana jest do wglądu Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii
Obecnie dopuszczona podstawowa obsada kurnika to 33 kg łącznej masy żywych kurcząt w przeliczeniu na m² powierzchni użytkowej, obsada może być zwiększona po spełnieniu przez hodowcę pewnych warunków
Ustalenie poziomu obsady kurcząt brojlerów w kurniku
- obsada – łączna masa żywych kurcząt brojlerów w przeliczeniu na 1 m2 stale dostępnej im powierzchni użytkowej wyłożonej ściółką;
- łączna masa kurcząt nie może przekroczyć obsady maksymalnego zagęszczenia;
- ważenie następuje w siódmym dniu życia kurcząt;
- następnie każdego siódmego dnia kończącego kolejny tydzień ich życia poprzez zważenie co najmniej 1 % losowo wybranych kurcząt znajdujących się tego dnia w kurniku na tej samej powierzchni użytkowej;
- obliczenie średniej masy zważonych kurcząt,
- pomnożenie średniej masy zważonych kurcząt przez liczbę kurcząt znajdujących się w kurniku na tej samej powierzchni użytkowej i podzielenie przez stale dostępną im powierzchnię użytkową wyłożoną ściółką, wyrażoną w m2
w dniu wysłania kurcząt do ubojni dokonuje się:
- obliczenia średniej masy kurcząt wysyłanych do ubojni
- pomnożenie średniej masy kurcząt wysyłanych do ubojni przez liczbę kurcząt znajdujących się w kurniku na tej samej powierzchni użytkowej i podzielenie przez stale dostępną im powierzchnię użytkową wyłożoną ściółką, wyrażoną w m2.
Wskaźnik śmiertelności dziennej:
liczba kurcząt brojlerów padłych / uśmierconych
w kurniku tego samego dnia / liczba kurcząt brojlerów znajdujących się w kurniku* 100
- skumulowany wskaźnik śmiertelności dziennej = suma wskaźników śmiertelności dziennej
Kurczęta brojlery dogląda się co najmniej dwa razy dziennie, ze szczególnym zwróceniem uwagi na objawy wskazujące na obniżony poziom ich dobrostanu lub zdrowia.
- Kurczęta brojlery, które mają poważne urazy, uszkodzenia ciała lub wykazują wyraźne objawy zaburzeń stanu zdrowia, takie jak trudności w chodzeniu, poważne puchliny brzuszne lub wady rozwojowe mogące być przyczyną cierpień, poddaje się leczeniu lub natychmiastowemu ubojowi, o czym informuje się powiatowego lekarza weterynarii.
W kurniku, w którym utrzymuje się kurczęta brojlery:
- stosuje się oświetlenie sztuczne oświetlające co najmniej 80 % powierzchni użytkowej, którego natężenie, mierzone na poziomie oka ptaka, wynosi co najmniej 20 lux;
- lekarz weterynarii może dopuścić czasowe ograniczenie poziomu natężenia oświetlenia;
- w okresie 7 dni od dnia umieszczenia kurcząt brojlerów w kurniku, a także w okresie 3 dni przed przewidywanym dniem ich uboju oświetlenie dostosowuje się do 24-godzinnego rytmu, z okresami zaciemnienia trwającymi co najmniej 6 godzin ogółem i co najmniej z jednym okresem nieprzerwanego zaciemnienia trwającym przynajmniej 4 godziny, z wyłączeniem okresów przyciemniania;
- kurczętom brojlerom zapewnia się stały dostęp do paszy albo ich karmienie przeprowadza się w okresach oświetlenia, a w przypadku kurcząt przeznaczonych do uboju ostatnie karmienie przeprowadza się nie później niż na 12 godzin przed ich ubojem;
- kurczętom brojlerom zapewnia się stały dostęp do wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
- w kurniku dla kurcząt brojlerów minimalizuje się poziom hałasu;
- przed każdym umieszczeniem w nim nowego stada kurcząt brojlerów: czyszczenie i odkażanie kurnika dla kurcząt brojlerów, wyposażenie i sprzętu, wymiana ściółki
Posiadacz kurnika lub opiekunowie mogą zwiększyć obsadę kurcząt brojlerów w kurniku, w którym są utrzymywane te kurczęta, jeżeli:
- są spełnione wymagania dotyczące zwiększenia obsady kurcząt brojlerów w kurniku
- powiadomienie powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na lokalizację kurnika, w którym są utrzymywane kurczęta brojlery, co najmniej 15 dni przed umieszczeniem stada w tym kurniku, podając planowany poziom obsady.
Kurczęta brojlery mogą być utrzymywane w kurniku, w którym maksymalne zagęszczenie obsady wynosi 39 kg/m2, jeżeli:
- kurnik spełnia wymagania dla 33 kg/m2
- powiadamia o zamiarze zwiększenia obsady PLW co najmniej 15 dni przed umieszczeniem stada w kurniku
- posiadacz kurnika lub opiekun prowadzi, przechowuje, aktualizuje i udostępnia dokumentację zawierającą szczegółowe opisy systemu produkcji, a w szczególności:
- plan kurnika, w tym wymiary powierzchni użytkowej,
- opis systemu wentylacji oraz, jeżeli to konieczne, schładzania i ogrzewania wraz z jego lokalizacją,
- plan wentylacji zawierający docelowe parametry jakości powietrza, takie jak prędkość przepływu powietrza i temperatura,
- informacje dotyczące:
– systemów karmienia i pojenia oraz ich lokalizacji,
– systemów alarmowych i awaryjnych systemów zasilania w przypadku awarii wyposażenia elektrycznego lub mechanicznego niezbędnego dla zdrowia i dobrostanu zwierząt,
- informacje o typie używanej podłogi i ściółki;
- kurnik ten jest wyposażony w system wentylacji
oraz jeżeli to konieczne, systemy ogrzewania i schładzania, które zapewniają, że:
stężenie mierzone na poziomie głów kurcząt:
– amoniaku (NH3) nie przekracza 20 ppm,
– dwutlenku węgla (CO2) nie przekracza 3 000 ppm
- temperatura wewnątrz tego kurnika nie przekracza temperatury na zewnątrz więcej niż o 3 °C, jeżeli temperatura na zewnątrz kurnika mierzona w cieniu przekracza 30 °C,
- średnia wilgotność względna mierzona wewnątrz kurnika w okresie 48 godzin nie przekracza 70 %, jeżeli temperatura na zewnątrz kurnika jest niższa niż 10 °C.
- posiadacz kurnika lub opiekun niezwłocznie przekazuje powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na lokalizację kurnika dla kurcząt brojlerów informacje o wszelkich zmianach dotyczących tego kurnika, wyposażenia lub procedur mogących wywrzeć wpływ na dobrostan kurcząt brojlerów;
Kurczęta brojlery mogą być utrzymywane w kurniku, w którym maksymalne zagęszczenie obsady wynosi 42 kg/m2, jeżeli:
- kurnik ten spełnia wymagania dla 39 kg/m2
- kontrole gospodarstwa, przeprowadzone w okresie ostatnich 2 lat przez Powiatowego Lekarza Weterynarii nie wykazały żadnych nieprawidłowości w zakresie przestrzegania przepisów dotyczących ochrony zwierząt,
- w przypadku, gdy w okresie ostatnich 2 lat taka kontrola nie została przeprowadzona, lekarz ten przeprowadza ją niezwłocznie
- wskaźnik śmiertelności dziennej < 1%
- skumulowany wskaźnik śmiertelności dziennej, co najmniej w siedmiu kolejno sprawdzonych stadach z tego kurnika, wynosi poniżej wartości 1 % + 0,06 % pomnożonej przez wiek stada w dniu uboju podany w dniach
- w przypadku gdy wartość skumulowanego wskaźnika śmiertelności dziennej co najmniej w siedmiu kolejno sprawdzonych stadach z kurnika wynosi powyżej wartości
1 % + 0,06 % pomnożonej przez wiek stada w dniu uboju podany w dniach, obsada może zostać zwiększona, jeżeli z wyjaśnień posiadacza kurnika lub opiekuna wynika, że wyższa wartość skumulowanego wskaźnika śmiertelności dziennej powstała niezależnie od woli posiadacza kurnika lub opiekuna